HİZMETLERİMİZ

Neden arabanızı kullanmasanızda her yıl bakım yaptırmanız gerekiyor? İlk nedenlerinden birisi motor yağı! Araç içinde bekleyen yağ zamanla işlevini yerine getirememeye başlıyor. Onun dışında da aracınızın çeşitli yerlerinde kullanılan fitrelerin zamanla eskiyor olması. Tüm bu bakım gereksinimleri aslında arabanızın daha uzun ömürlü olmasını ve sizi ilerde karşılaşabileceğiniz ekstra masraflardan korumak için ortaya çıkıyor. Değiştirmediğiniz motor yağından dolayı arabanızın motoru yanması gerçekten hiçbirimizin istemeyeceği bir durum olur.

Genel olarak bakımları periyodik bakımlar ve ağır bakımlar olarak ikiye ayırabiliriz. Ağır bakımlarda daha çok triger değişimi, fren balata değişimi gibi ağır işçilik gerektiren işlemler varken, periyodik bakımlar arabanızın kusursuz çalışması icin genel olarak filtre değişimleri ve detaylı kontrolleri içerir.

Klima, yaz aylarındaki bunaltıcı sıcaklarda vazgeçilmez bir aksesuar. Fakat araç klimaları karanlık ve nemli ortamlar olduğu için küf ve mantar oluşumu için uygun yerlerdir. Bu yüzden kış aylarında ihmal edilen araç klimaları, küf ve bakteri oluşumuna ortam sağlayarak yaz aylarında hastalıklara neden olabiliyor. Birçok kişi klima tamirinin pahalı olduğunu bilmiyor. Hâlbuki alacağınız önlemler ve belli dönemlerde yaptıracağınız bakımlarla olası masraflardan kurtulabilirsiniz.

Klima sisteminizi, otomobili çalıştırırken ve stop ederken kapalı tutmanız olası hasarlardan uzak tutacaktır. Klima kapalıyken sistemdeki çökmüş olan yağ ve gaz, yüksek devirli kullanımlarınızda klimanıza zarar verir. Klima kompresörünün motor gibi pistonları vardır ve yüksek süratte çöken yağ pistonlara çıkana kadar, yatakları çizer. Bunun sonucunda klima kompresörü kitlenir ve onarımı mümkün olmayan sonuçlar durduracaktır.

Frenler araçlarımızdaki en önemli unsurlardan birisidir. Araçlarımızın frenleri her 10bin km’de bir test edilmeli, ve bu bakımlar ciddiye alınmalıdır. Frenleri düzgün çalışmayan bir araba, yola çıkmak için intihara teşebbüsdür. Fren sistemi düzgün çalışmayan bir aracın durma mesafesinde ciddi uzamalar meydana gelir ve kritik durumlarda yapılan ani frenler işe yaramaz. Ayrıca fren sistemleri bozuk olan araçlar kontrollü bir şekilde gitmez ve sağa sola savrulabilirler. Düşük hızda giderken bu sorun kendini fark ettirmez ancak yüksek hızlarda risk artar ve istediğiniz zaman duramayabilirsiniz. Bu nedenle fren sisteminin bakımı çok önemlidir.

Aracımızın fren tutmamasının belli başlı sebepleri vardır. Bunları aşağıdaki gibi sıralayabiliriz;

  • Frenlerdeki ana merkezlerde, hortum ve rekorlardave bunun gibi bölümlerde hidrolik kaçağı olması durumunda
  • Balataların aşınması nedeniyle
  • Balataların hidrolik kaçağından ötürü yağlanmasından dolayı
  • Westinghouse’da meydana gelen arızaların fren sistemini zayıflatması ve devre dışı bırakması
  • Balataların ısınmasına ve zayıflamasına neden olan ayarsız fren sistemi
  • Fren borularının patlaması ve hidrolik yağının eskimesi gibi durumlarda

Yukarıda saydığımız nedenlerden dolayı frenler tutmaz hale gelebilir. Eğer sürüşlerimizi güvenli bir hale getirmek, kendimiz ve çevremizdekilerin hayatını tehlikeye atmak istemiyorsak fren bakımlarına çok dikkat etmemiz gerekiyor. Çoğu sürücü tarafından çok fazla önemsenmeyen bu durum aslında kazaların büyük bir çoğunluğunda rol oynuyor. Bu nedenle eğer sizlerinde araçlarınızın fren bakımını yaptıralı 10km’yi geçtiyse muhakkak yetkili servisinize başvurun ve kontrol ettirin.

Lastiklerin araç ve yol arasındaki tek temas noktası olduğunun unutulması kolaydır. Bu nedenle, hem güvenliğiniz hem hareketliliğinizin sağlanması amacıyla lastiklerinizin kalitesinin ve performansının korunması aşırı derecede önemlidir. Bunun için, aşağıdaki güvenlik önerilerine uymanızı tavsiye ediyoruz. 

1. Temas Yaması

KÜÇÜK BİR YÜZEY İÇİN BÜYÜK BİR İŞ 

Lastiğinizin yol ile gerçekten temasta olan kısmı hemen hemen elinizin boyutu kadardır. Güvenliğiniz, konforunuz ve yakıt tasarrufunuz bu küçük alana bağlıdır. Sadece doğru lastikleri seçtiğinizden değil aynı zamanda en iyi performansı sergilemelerini sağlamak için düzenli olarak bakımlarını yaptığınızdan da emin olunuz. Çünkü lastikleriniz: 
 

  • Aracınız ve yol arasındaki tek bağlantıdır.
  • Otomobilinizin tüm yükünü taşımaktadır.
  • Otomobilden yol yüzeyine yönlendirme, hızlandırma ve frenleme gibi sürüş verilerine tepki vermektedir.
  • Yol üzerindeki her engelin etkisini azaltmaktadır.

2. Lastik Aşınması ve Derinliği

HIZLI VE KOLAY BİR GÜVENLİK TEDBİRİ

Lastiklerinizin sırt derinliğini düzenli bir şekilde kontrol ettiğinizden emin olunuz ve aşındıklarında değiştiriniz. Bu size azami çekiş gücü ve yol tutuş sağlayacaktır. Lastik sırt derinliği 1,6 mm’ye kadar aşınmadan önce lastiklerinizi değiştiriniz. Hayatınızı kolaylaştırmak için Michelin lastikleri yaklaşık olarak 1,6 mm’lik bir yükseklikte ana lastik sırtı kanallarının tabanına yerleştirilen lastik sırtı aşınma göstergeleriyle donatılmaktadır. Güveliğiniz ve hareketliliğiniz lastik sırt derinliğinin iyi bir seviyede olmasına bağlıdır çünkü: 
 

  • Lastik sırtındaki kanallar suyu lastiğinizin altından tahliye etmektedir, kontrolün sürdürülmesine yardımcı olmaktadır.
  • Lastiklerinizin üzerinde kalan desen derinliği ne kadar fazla olursa daha fazla su tahliye edilebilecektir ve bu nedenle zeminde kayma ve suda kızaklama riski azalacaktır.
  • Doğru lastik hava basıncına ilaveten düzenli araç bakımı lastiklerinizin mümkün olan en uzun süre en iyi performansı vermesini sağlayacaktır.
  • Lastik sırt deseni yola tutunur, frenleme için ihtiyaç duyduğunuz mesafeyi etkiler.

3. Lastik Hava Basıncı

LASTİKLERİNİZİN HAVA BASINCINI HER AY KONTROL EDİNİZ

Doğru hava basıncı aracınızın kontrolünü kaybetme riskinizi azaltmaktadır. Aynı zamanda, lastiklerinizin vaktinden önce aşınmasını ve içyapısında geri dönüşü olmayan hasarın oluşmasını engellemektedir. Lastik hava basıncı küçük delikler, lastiğin bileşenleri yoluyla havanın doğal olarak kaçması veya hatta ortam ısılarında bir azalma nedeniyle düşebilmektedir. Yedek lastik dâhil olmak üzere lastiklerinizin havasını aylık olarak ve herhangi bir uzun yolculuktan önce, tercihen lastikleriniz soğukken kontrol ediniz (en azından 2 saat boyunca hareket etmemişken veya düşük hızda 2 milden daha az hareket etmişken). Sıcakken test edildiklerinde, ölçülen basınca 4 PSI ilave ediniz. Lastik hava basıncının ayda bir kontrol edilmesi önemlidir çünkü:

  • Düşük hava basıncı lastiklerinizin hasar görme riskini arttırmaktadır.
  • %20 fazladan basınç lastiğinizin ömrünü yaklaşık olarak 10.000 km azaltabilmektedir.
  • Doğru lastik hava basıncı yakıt tasarrufu da sağlayacaktır.

Tavsiye edilen lastik hava basıncı lastiğin üzerinde YER ALMAMAKTADIR. Lastiğin yanağı üzerinde gösterilen şişirme basıncı sadece azami lastik şişirme basıncıdır. Önerilen lastik hava basıncı:

  • Aracınızın Kullanım Kılavuzunda.
  • Sürücü koltuğunun yanındaki yan kapının üzerindeki etiketlerde.
  • Sürücü koltuğuna yakın torpido gözünde.
  • Yakıt deposu kapağının iç yüzü üzerinde bulunabili

Direksiyon dönme hareketi direksiyon mili ile direksiyon dişli kutusundaki pinyon dişliye iletilmektedir.Mil direksiyon borusuyla desteklenmektedir ve direksiyon borusu araç gövdesine bağlıdır.Direksiyon simidinin dönme hareketi,direksiyon dişli kutusu tarafından itme ve çekme kuvvetine dönüştütülerek tekerlek rot kollarına iletilir.Direksiyon bağlantı kollarının fonksiyonları ,dişli kutusundan çıkan hareketi tekerleklere ulaştırmak ve tekerleklerin istenilen yöne yönlendirilmesini sağlamaktır. Bu durumdan ötürü aracınızın direksiyon ve süspansiyon bakımlarını düzenli olarak yaptırmalısınız.

Motor filtresini ve yağını zamanında değiştirmek yakıt tasarrufu sağladığı gibi aracın performansını da doğrudan etkiler. Motorun zarar görmeden en iyi şekilde çalışmasını sağlayacak olan bu bakımlar eski araçlarda 5bin km’de bir, yeni araçlarda ise 20bin km’de bir yapılmaktadır. Ayrıca aracımızda kullanacağımız yağı da çok iyi seçmemiz gerekir. Kullanım süresi dolan ve kalitesiz olan yağlar, motora faydadan çok zarar verecektir. Yağ filtresi ise motorun çalışmasından dolayı ortaya çıkan metal tozlarının yağ karterine inmesini engeller ve aracın daha sağlıklı çalışmasını sağlar. Bu nedenle yağ değişimi kadar yağ filtresinin değişimi de önemlidir.

Aracımız için motor yağı seçerken araç üreticimizin tavsiye ettiği yağları almaya özen göstermeliyiz. Genellikle kullanım klavuzlarında belirtilen bu yağlar, yine burada belirtilen sürelerde ve periyotlarda yapılmalıdır. Motor yağı araçta beş önemli görevi üstlenir. Temizleme,sızdırmazlık,koruma,yağlama ve soğutma. Tüm bu görevler motorun sağlıklı çalışabilmesi için gerekli olan koşulların tümüdür. Araç yağlarında öne çıkan ve sık sık duyduğumuz iki çeşit tür vardır. Mineral yağlar ve sentetik yağlar bu türleri oluşturur. Mineral yağlar direk olarak ham petrolden rafine edilirken, sentetik yağlar ise rafine işlemindeki en sağlıklı parçalardan kimyasal şekilde förmüle edilir. Bu sayede hem atık olan zararlı maddeler ağın içerisinden ayrılır, hemde yağın yetenekleri zenginleştirilerek daha fazla verim elde edilir.